Aguilar GS410
A képre kattintva megtekinthető a nagyobb verzió.
Az Aguilar cég által gyártott ládák olcsóbb (khm, inkább fogalmazzunk úgy, hogy kevésbé drága) szériája a GS. Kicsit eltérő a faanyag és a méretek, a középtartományt némileg kiemelő DB szériával ellentétben a hang transzparens. Az Aguilar ugyan itt is kitett magáért, a DB szériát hallva azonban kissé bosszankodtam, hogy ezt a ládát vettem meg...

Hangzás

A GS szériás ládák hangja transzparens, tehát a hangszer és az erősítő hangzásának hű tükörképe. Így ha valaki az Ampeg aggresszív, középtartományú pumpálását szereti, a GS410 valószínűleg nem lopja be magát a szívébe.

A 700 wattos láda elég hangos ahhoz, hogy egyedül elvigyen egy (akár nagyobb) bulit is. Mellette szól, hogy erősen hajtva is tiszta marad a hangja. Itt persze nem arról van szó, hogy egy 1000 wattos Ampeg fejjel csutkára kitekerve évekig használható (mert nem). A 10-es hangszórók az elvárásnak megfelelően gyorsak, viszont meglepően erős mélyekre képesek (régebbi 4x10-es ládáimmal való összehasonlításban). Ahogy az elején említettem, a hangszer és az erősítő hangját szépen közvetíti, különösebb színezés nélkül.

A magasak megszólalását biztosító tweeter a mai elvárásoknak megfelelően szabályozható hangerejű. Az én fülemnek kicsit nyers a hangja, nem annyira finom, mint például az Eden ládáknál megszokott, érzékeny magasakat biztosító rokona. Én mindig kicsit vágok a hangerejéből, de ez lehet a saját hangszerem/erősítőm/játékmódom/ízlésem hibája is.

Kialakítás

Külsőleg talán nem olyan tetszetős, mint a különböző színes csodákkal bevont ládák, a "szőrös" borítás viszont jóval strapabíróbb azoknál. A láda méretei és súlya a 4x10-es ládákhoz szokott harcosoknak semmi meglepetéssel nem szolgál majd: nagy és nehéz (persze nem egy 8x10-hez képest). Ezen a helyzeten igyekszik segíteni a négy, a láda aljába illeszthető kerék, amelyek nélkül a hosszabb távú szállítás kellemetlenné válna.
A két oldalon elhelyezett fogantyúk kényelmesek. A hangszórókat vasrács védi, így a borítással együtt összességében a láda jóval védettebb, mint drágább, DB szériás nagytestvére.
A hátsó panelen a tweeter hangerőszabályozója mellett két jack és egy Speakon csatlakozó kapott helyet, így bármilyen erősítővel használható a láda.

Vissza