Eden 210 XST
A képre kattintva megtekinthető a nagyobb verzió.
Az Eden cég viszonylag nemrég tört be a basszusgitár-erősítők piacára, és azonnal nagy népszerűségre tett szert. Termékeik minősége és megbízhatósága önmagáért beszél, sajnos ezzel együtt jár a kissé borsos ár is. A 210 XST-t meghallva azonban el kell ismerni, rászolgáltak hírnevükre.

Hangzás

Eddigi tapasztalataim alapján a 210 XST a 2 x 10-es ládák összes előnyét egyesíti magában, azok hátrányai nélkül. A 10-es átmérőjű hangszórók reakcióideje gyors, hangzásuk hihetetlenül tiszta. Ehhez még az is hozzájárul, hogy a láda 500 Wattos - ez a leghangosabb 2 x 10-es cucc, amit valaha hallottam.

Az XST stúdiószériára jellemző az erősen hifi, transzparens hang, tehát az Eden ládák karaktere itt kevésbé domináns. A 210 XST nagyon hűen közvetíti a hangszer és az erősítő hangját. Az XST széria másik jó tulajdonsága a 2 x 10-es ládáktól eddig sosem hallott mélytartomány (én legalábbis nem találkoztam még ilyen 2 x 10-es motyóval). A 10-es hangszóróktól elvárható sebesség és a tiszta magasak mellett szépen, kontúrosan szólnak a szubbasszusok is, amit az 5 húros hangszerek kedvelői nagyon fognak szeretni!

A felsőbb hangtartomány megszólalását egy szintén kiváló csipogó (tweeter) biztosítja. Ennek hangereje a láda hátulján elhelyezett potméterrel állítható. Ha netán valaki használtan jut Eden ládához a használati útmutató nélkül, fontos tudni: ha nem akarjuk, hogy a csipogó szóljon, a csipogó-hangerő teljes vágása helyett a hátlap alatt található csipogó-biztosíték kikötése ajánlott. Ellenkező esetben tönkremehet a csipogó vezérlője.
Én általában vágni szoktam a magasakból így a csipogó hangerejéből is, de a modern hangzások szerelmesei örömmel tapasztalják majd, hogy a tweeter szép, fényes magastartományt ad a hangzáshoz. Egyesek szerint túl aggresszíven szól, de a hátsó potméterrel pontosan beállítható a kívánt hangzásarány.

Kialakítás

Meglepő módon, bár a 210 XST nagyobbat szól és szélesebb hangtartományban, mint koncertszériás testvére, a 210 XLT, a súlya kisebb annál. Mindössze 26 kiló, és bár ezzel a hátamon semmiképp nem indulnék a Budapest marathonon, bőven a szállítható kategóriába esik.
A láda két oldalán elhelyezett fogantyúk kényelmesek bármilyen kézpozícióban. A láda akár egy kézben is vihető.

A motyó méretei sem félelmetesek; az XLT-től eltérően az XST széria csak alsó nyílással rendelkezik.
Az Eden ládák sarokpántjait harántirányú rovátkákkal úgy alakították ki, hogy több ládát egymásra helyezve a rovátkák egymásba csússzanak. Bár nekem még sosem esett le egyetlen felső ládám sem az alsóról, ez nagyobb biztonságérzetet nyújt a színpadon. Ha az alsó Eden láda kerekes, a rovátkák miatt kényelmesen tolható együtt az egész felszerelés.

A hátoldalon két jack- és két Speakon csatlakozó található, tehát nem probléma semmilyen erősítő csatlakoztatása.

Vissza