Eden 212 XLT
A képre kattintva megtekinthető a nagyobb verzió.
Az Eden cég viszonylag nemrég tört be a basszusgitár-erősítők piacára, és azonnal nagy népszerűségre tett szert. Termékeik minősége és megbízhatósága önmagáért beszél, sajnos ezzel együtt jár a kissé borsos ár is. A 212 XLT-t meghallva azonban el kell ismerni, rászolgáltak hírnevükre.

Hangzás

Ugyan nagyon szeretem a 15-ös hangszórók telt, mély hangzását, a legtöbb ilyen láda hangja túl lassú és nem elég konkrét az én ízlésemnek. A 10-es hangszórókkal felszerelt cuccok ezzel szemben általában nem mozgatnak meg elég levegőt, játék közben nem igazán érezni a mélyeket.
A 12-es hangszórók optimális esetben a két kategória előnyeit egyesítik: gyors hangzás, konkrét, attackos hang, telt basszusok. Az Eden itt is az elvárható minőséget nyújtja.

Én leginkább ujjal pengetek, és a 212 XLT minden szempontból tökéletes ehhez a játékstílushoz. A hangszórók reakcióideje gyors, a hangok nagyon konkrétak, határozottak. Emellett a mélytartomány is erősen szól, gyomrot rengetőek a basszusok. Nagy hangerőnél sem válik a hangzás "paplanszerűvé", tehát a mélyek nem vesznek el a zenében, nem válnak kivehetetlen hangmasszává; persze ez az Eden márkától elvárható volt.

A tweeter ugyanaz a modell, mint az Eden 210 XST-ben (az alábbi rész annak Tech leírásából származik):
A legfelsőbb hangtartomány megszólalását egy szintén kiváló csipogó (tweeter) biztosítja. Ennek hangereje a láda hátulján elhelyezett potméterrel állítható. Ha netán valaki használtan jut Eden ládához a használati útmutató nélkül, fontos tudni: ha nem akarjuk, hogy a csipogó szóljon, a csipogó-hangerő teljes vágása helyett a hátlap alatt található csipogó-biztosíték kikötése ajánlott. Ellenkező esetben tönkremehet a csipogó vezérlője.
Én általában vágni szoktam a magasakból így a csipogó hangerejéből is, de a modern hangzások szerelmesei örömmel tapasztalják majd, hogy a tweeter szép, fényes magastartományt ad a hangzáshoz. Egyesek szerint túl aggresszíven szól, de a hátsó potméterrel pontosan beállítható a kívánt hangzásarány.

Kialakítás

A 212 XST elég nagy, de mivel kéthangszórós, csak 32-33 kiló. Görgőket is adnak hozzá, és ezek szerszám nélkül, könnyen behelyezhetők vagy eltávolíthatók; így egyszerűbb a szállítása.
A két oldalsó fogantyú kényelmes, bár egyedül nem a legjobb cipelni a ládát.

Az Edentől megszokott rovátkált sarokpántok lehetővé teszik több láda egymásra illesztését. A rovátkák miatt kényelmesen tolható együtt az egész motyó, ha egy másik Eden láda kerül felülre.

A hátoldalon két jack- és két Speakon csatlakozó található, tehát nem probléma semmilyen erősítő csatlakoztatása.

Vissza