Aguilar DB115
A képre kattintva megtekinthető a nagyobb verzió.
A 15-ös ládákat leginkább kiegészítőként, a mélyebb tartományok megszólaltatása miatt szokták használni. Néhány 15-ös láda, többek között ez az Aguilar is elég konkrét hanggal rendelkezik ahhoz, hogy önmagában is megállja a helyét.

Hangzás

Előzetesben fontos leszögezni: mivel a láda nem tartalmaz tweetert, csupán egy mélysugárzót, ezért a modern hangzások szerelmesei semmiképp sem fogják önmagában használni. A megszólaltatott mélyekkel azonban semmi gond... A 400 wattos teljesítmény pedig szintén nem hagy kívánnivalót maga után.

Az első megszólaláskor azonban nem is a láda mélytartománya a feltűnő, hanem az erőteljes közepek, amelyek nem engedik, hogy a basszusgitárt elnyomják az egyéb hangszerek. Másik láda meghibásodása miatt volt már rá szükség, hogy ezzel a 15-össel játsszak végig egy hangos rockbulit, és nem vallott szégyent. Igaz, a hangerő elmaradt a megszokottól, de meglepően gyors és konkrét hangra képes a DB115.
Kiegészítő ládaként a megjelenő mélyek tiszták, és tökéletesen egyensúlyozzák ki a felette megszólaló fő-láda hangját

Kialakítás

A kialakítása alapjaiban hasonlít a már tárgyalt GS410 kialakítására: megbízható, stabil láda, kerekekkel, kényelmes foganyúkkal. A 15-ös hangszóró mágnese miatt nem a legkönnyebb, de a hangzás megéri a plusz erőfeszítést. A csatlakozók is teljesen megegyeznek a GS410 csatlakozóival (2 jack, 1 Speakon), persze tweeter hiányában nincs magasszabályozó potméter.

A legszembeötlőbb különbség a DB és a GS széria között a DB széria színes bevonata. Ez ugyan nagyon tetszetős, de sérülékenyebb is a "szőrös" változatnál. A DB sorozat ugyan 11 rétegű fa, a GS pedig csak 7, de ember legyen a talpán, aki ezt ránézésre megállapítja... Ha nem olvastam volna a leírásban, biztos nem tudnám most sem.

Vissza