BOSS AW-3 dinamikus wah pedál
A képre kattintva megtekinthető a nagyobb verzió.
Újabb BOSS-pedált vettem górcső alá, és nagy lelkesedésemben be is szereztem belőle egy darabot.
Az AW-3 dinamikus wah pedál egy régebbi széria folytatása, és számos hasznos újítást tartalmaz. A BOSS név kötelez: itt is az elvárható korrekt minőséget kapjuk.


Hangzás

Pár dinamikus wah-pedált és envelope filtert kipróbáltam már (pl. Electro Harmonix Doctor Q vagy DOD FX-25), és végre szerettem volna egyet, amit basszusgitárra terveztek.

Az AW-3 esetében külön bemenetet terveztek a gitárnak és a basszusgitárnak. Persze érdekes hatást lehet elérni azzal is, ha az ember a másik bemenetet használja, én azért maradtam a basszusbemenetnél. Így elkerülhetők voltak a hangfalakat megsemmisítő szubbasszus-lökések, amik az ilyen gitáreffektek basszusgitárral való használatakor olyan gyakran előfordulnak.

Az effekt kimeneti oldalán helyet kapott egy vezérlőbemenet is, amelyre vagy egy expression pedál (olyasmi, mint egy wah-pedál, hangerőpedálként is használható) vagy egy lábkapcsoló köthető. A hangerőpedállal wah-pedál szerűen vezérelhető az effekt, a kapcsolópedál pedig az effekt tempóját állítja (lásd később).

Az effekt zajtalan, egyetlen gondom van vele, hogy - a digitális effektekre jellemző módon - bekapcsolásakor elvész a basszustartomány egy része, tehát legrosszabb esetben kicsit fel kell tekerni a basszust a hangszeren. Én ezt úgy oldottam meg, hogy használok egy BOSS GEB-7 equalizert is, és az effekt használatakor azt is bekapcsolom. Kissé fapados, de külön pedálok esetén sajnos más megoldás nem nagyon van.

Az effekten négy potméter található, balról jobbra: decay, manual / vowel 2, sens / vowel 1, mode.
A decay a wah effekt sebességét szabályozza.
A manual / vowel 2 az esetek többségében az effekt "mélysége", tulajdonképpen az, hogy mekkorát "hápog" az effekt. Úgy lehet elképzelni, hogy egy hagyományos wah-pedál lábmozdulatát modellezi: a láb billenésének mértéke állítható vele. Humanizer módban (lásd később) ez a funkciója megszűnik.
A sens / vowel 1 az esetek többségében az effekt "érzékenysége",azt szabályozza, hogy mikor kapcsoljon be. Alacsonyabb értékeknél erősebben kell pengetni az effekt bekapcsolásához, magasabb értékeknél már kisebb hangerejű játék közben is bekapcsol. Humanizer módban (lásd később) ez a funkciója megszűnik.

A mode az üzemmódot szabályozza. Ez lehet up, down (ezek a frekvenciaváltás irányát szabályozzák: mély-magas vagy magas-mély), sharp (ez sokkal élesebb hangzású, mint az előző kettő), humanizer (erről később), és tempo (ebben a módban a wah tempóját a lábpedállal lehet beállítani). A tempo akkor használható jól, ha egy adott tempójú számhoz kell igazítani a wah sebességét: ilyenkor ez lábbal egész pontosan beállítható.

A humanizer mód - a nevéből adódóan - emberi magánhangzókat utánoz. Ezzel együtt bekapcsol a torzítás is, ami ugyan jól szól, de jobban örültem volna, hogyha a torzítás egy külön kapcsolóval vezérelhető. Így csak humanizer módban kapcsol be, akkor viszont mindig.
Ebben a módban a manual és sens kapcsoló azt a két magánhangzót állítja, amik között az effekt vált, pl. E-O, vagy A-I, vagy O-U. Nagyon jó mulatság!

Mindent összevetve az effekt nagyon jó minőségű, a hangzások pedig - sok egyéb effekttel ellentétben - kíséretre is tökéletesen alkalmazhatók, használatukkor nem "ugrik ki" a basszusgitár hangja a zenéből. Ha valakinek kísérletezni támad kedve a hangzásokkal, mindenképpen ajánlott kipróbálnia az AW-3 pedált.

Kialakítás

A pedál hálózati adapterrel vagy egy 9 Voltos elemmel működtethető.
Az effekt bekapcsolását a középen található led jelzi, és elem használatakor itt nagyjából lemérhető, szükség van-e már cserére. Az effekt még akkor is tökéletesen működik, amikor a led be- és kikapcsolt állapota között nincs sok különbség, az elem kifogyásakor viszont figyelmeztetés nélkül elhallgat. Érdemes elemet cserélni, ha már halvány a led fénye.

Nem tudom, hogy a mostanában kapható elemek minősége vagy a pedál energiaigénye az oka, de félelmetesen gyors tempóban lemerített mindent. A többi pedálommal sosem volt ilyen gond, és talán nem is a legjobb elemet vásároltam (Panasonic, tehát azért nem valami aluljáróban kapható "Mega Power Plus" fantázianevű hulladék), de egy beállás és egy koncert sok volt neki. A buli közepén már nem világított a led, és folyamatosan imádkoztam, hogy a készenléti állapotot jelző fény után ne tűnjön el a hang is... Javaslom tehát az adapter használatát.

A potméterek az elvárható BOSS minőséget hozzák: kényelmesen tekerhető, de nem annyira, hogy véletlenül elállíthassa az ember.

A kialakításról sem lehet mást írni, mint a többi BOSS pedál esetében: nem amerikai páncélozott, ötkilós, elpusztíthatatlan modell, de nagyon korrekt, véletlen rálépések, belerúgások és leejtések meg sem kottyannak neki.

Hangminták

Az alábbi hangmintákból kiderülhet (?), hogy elég sok mindenre lehet használni az effektet: a rockos röfögéstől a funkos puttyogásig sokminden előcsalható belőle.
1. hangminta
AW-3 beállításai: Decay (sebesség): gyors; Mode: Up
2. hangminta
AW-3 beállításai: Decay (sebesség): gyors; Mode: Sharp
3. hangminta
AW-3 beállításai: Decay (sebesség): lassú; Mode: Humanizer; Magánhangzók: A -> I

Vissza