Boss CE-2B Bass Chorus
A képre kattintva megtekinthető a nagyobb verzió.
Azt hiszem, a BOSS név nem szorul bemutatásra. Viszonylag jó középkategóriás effektek ezek, egy-egy e fölötti vagy alatti minőségű darabbal. Ez az ezeréves Chorus egy már nem gyártott széria (a weboldal-hivatkozás is az újabb modellé), de nekem működik és tetszik.

Hangzás

Sok chorus pedált nem próbáltam még ki, de voltak olyan erősítőim, amelyek beépített effektként tartalmazták ezt. Lehet, hogy csak nekem voltak rossz tapasztalataim, de azóta nagy ívben kerülöm az ilyen cuccokat...
A pedál hangja viszonylag zajtalan. A chorus effekt szép; persze hallottam már kellemesebb chorus hangzást, csak azokat a pedálokat nem lehetett használtan 5-6 ezer forintért megkapni. A három potméter kevés lehet azoknak, akik szeretik a hangzás minden apró paraméterét testre szabni, de nekem elégnek bizonyult. A chorus effekt "lebegésének" sebessége és mélysége, valamint a chorus effekt és a tiszta hangszín aránya állítható.
Ezekkel elérhető a meleg, alig érzékelhető telítéstől az egészen ufószerű chorus hangzások teljes skálája. Bund nélküli basszusjátékhoz, akkordozáshoz, üveghangozáshoz, slappeléshez mind pillanatok alatt beállítható az ideális kombináció. Több effekt használatakor érdemes az effektek sorrendjével is kísérletezni.

Az újabb szériás pedálon még nem játszottam, de a régebbi modellből ítélve, aki chorus effektet szeretne, legalább kipróbálni érdemes a Boss termékét.

Kialakítás

A pedál hálózati adapterrel vagy egy 9 Voltos elemmel működtethető; ez utóbbival tapasztalatom alapján egész sokáig.
Az effekt bekapcsolását a középen található led jelzi, és elem használatakor itt nagyjából lemérhető, szükség van-e már cserére. Az effekt még akkor is tökéletesen működik, amikor a led be- és kikapcsolt állapota között nincs sok különbség, az elem kifogyásakor viszont figyelmeztetés nélkül elhallgat. Érdemes elemet cserélni, ha már halvány a led fénye.

A potméterekkel még nem volt pronlémám, pontosan állíthatók és van ellenállásuk; eddig még nem fordult elő, hogy véletlenül eltekertem volna bármelyiket is.

A pedál elég stabil kialakítású, bár nem annyira, mint egyes amerikai tank-szerű modellek. Ha az ember nem ugrálja végig rajta a teljes koncertet, megbízható minőségű - számtalanszor előfordult már, hogy a zenekarból valaki belerúgott vagy véletlenül rálépett, de sosem hagyott cserben.

Hangminták

Itt hallható, hogy a Chorus akár a teljes kíséret alatt folyamatosan, hangzás-dúsításképpen vagy extrémebb beállításokkal vadabb hatások elérésére is használható.
A hangmintákat Music Man Stingray basszusgitárral, a hangszer equalizerein való hangszínezés nélkül játszottam föl.
Minden hangminta Gallien-Krueger 400RB III erősítővel lett feljátszva, az erősítő equalizerén kis basszus emelés (az én fülemnek mindig sok volt a GK erősítők magasa).
1. hangminta
Hangszer: hátsó pickup állás, slap.
Chorus beállításai: Rate (lebegés sebessége): alacsony; Depth (lebegés mélysége) és Effect (effektezett és tiszta hang aránya): közepes
2. hangminta
Hangszer: első pickup állás, tapping.
Chorus beállításai: Rate (lebegés sebessége), Depth (lebegés mélysége) és Effect (effektezett és tiszta hang aránya): maximumon
3. hangminta
Hangszer: első pickup állás, ujjal pengetve.
Chorus beállításai: Rate (lebegés sebessége): közepes, Depth (lebegés mélysége) és Effect (effektezett és tiszta hang aránya): kb. háromnegyeden (3 óránál)

Vissza