Boss ODB-3 basszustorzító
A képre kattintva megtekinthető a nagyobb verzió.

A basszusgitárhang torzítása nehéz feladat, sajnos nem is vagyunk jól ellátva kimondottan e célra készült effektekkel.
A BOSS ODB-3 kimondottan erre készült overdrive pedál.

 

Hangzás

Ahogy a hangzás minden eleménél, a torzításnál különösen igaz, hogy "ízlések és pofonok...".
Különböző szituációkhoz (szóló, akkordok, kíséret stb.) és zenei stílusokhoz különböző hangzások illenek; én még nem találkoztam olyan basszustorzítóval, ami mindenhol megállta volna a helyét. Ez alól az ODB-3 sem kivétel, de amire kitalálták, arra tökéletes. Érdemes megemlíteni, hogy az 5 húros basszusgitárok által elérhető mély hangokat is jól kezeli.

A modern metálhangzáshoz például általában a Distortion típusú effekt jobban illik, mint az Overdrive; a klasszikus, 70-es évekbeli túlvezérelt basszus (amilyet például Jack Bruce, a Cream basszusgitárosa használt) viszont az ODB-3 segítségével azonnal megvalósítható.

A túlvezérlés erősségét a Gain, a torzított és torzítatlan hang elegyét pedig a Balance potméter szabályozza. A Gain a nevéből adódóan felelős még a hangerőért is. Ezen felül a kétrészes hangszínszabályozóval külön állítható a magas és a mély tartomány. A pedál ilyen módon akár hangerő- vagy hangszínszabályzóként is használható, csak az kell hozzá, hogy a Balance potmétert teljesen a torzítatlan irányba tekerjük. Így kizárólag a hangszínszabályozó és a Gain felelős a hangzásért.
Az egész effekt kimeneti hangerejét a Level poti szabályozza.

Az eddig leírtakból kiderül, hogy számos lehetőség van a kívánt hangzás kialakítására. A basszustorzítóktól megszokott módon a torzítás bekapcsolásakor elvész a mélytartomány egy része, és némileg összemosottabbá válnak a hangok. Ez szükség esetén korrigálható a hangszínszabályzóval vagy a torzított-torzítatlan hang arányának állítgatásával (kevesebb torzított hang = konkrétabb hangok).

Nekem a pedál leginkább kísérethez kellett, arra tökéletes. Az én fülem inkább az élesebb Distortion hangzást kívánná a rockos, metálos szólókhoz: a torzítás felerősítésével az ODB-3-nál némileg elvész a basszushang, és több túlvezérelt "zsizsegés" marad a kelleténél.

Kialakítás

Nem akarom újra leírni a BOSS pedálok közös jellemzőit; az oldalon található bármelyik BOSS pedál leírásában elolvashatók (pl. a BOSS AW-3 oldalán).

Ami eltérő lehet, az a hangszínszabályozás megoldása. Ez egy kétrészes potméter, ahol a külső gyűrű a mély, a belső rész pedig a magas tartományért felelős. Helytakarékos megoldás, de koncerten nem ajánlott molyolni vele, mivel a gyors szabályozást nem teszi lehetővé.
Félreértéseket elkerülendő, tökéletesen működik és pontos is, csak elég érzékeny. Ezért érdemes otthon vagy próbán egy működő kombinációt kitekergetni, élesben pedig békén hagyni.

Hangminták

Probléma még a basszustorzításnál, hogy önmagában ugyan sok effekt jó, de ha megszólal a többi hangszer, csak a kivehetetlen zaj marad. Az ODB-3 elég tisztességesen teljesít itt is. A hangmintákat ezért szintidobra játszottam fel. Arra legalább jó, hogy hallani lehessen: marad a basszushang a dob belépése után is. Persze ez nem helyettesít egy zenekari szituációt, de jobb a semminél.
1. hangminta
Minimális torzítás, csak torzított hang
2. hangminta
Eros torzítás, torzított-tiszta hang aránya kb. azonos
3. hangminta
Maximális torzítás, csak torzított hang

Vissza