Electro Harmonix
A képre kattintva megtekinthető a nagyobb verzió.
A 70-es években jelent meg az Electro Harmonix envelope pedálja a piacon, és a funky virágzásának köszönhetően nagy népszerűségre tett szert. Strapabírásáról sokat elmond, hogy számos akkori pedál még mindig használható. Az enyém is azokból az időkből származik, persze már törődöttebb is, mint a képen látható új modell...

Hangzás

A basszusgitár speciális hangtartományának köszönhetően számos auto-wah és envelope pedál alkalmatlan hozzá. Bár a Doctor Q mindössze egy basszuskapcsolóval és egy tartományszabályzóval rendelkezik, hihetetlenül sokszínű eszköz; szerintem akár elektromos zongorával vagy trombitával is használható.

Ez az effekt érzékenységének köszönhető: a megszólalás nagyrészt a játék dinamikájának függvénye; erősebben pengetve más tartományokon dolgozik a pedál.
A Range potméter szintén sokat számít, és apró módosításokkal egészen komoly hangzásváltások érhetők el. A Bass kapcsoló felfelé tolt állásban sokat vág a hangerőből és a mély- illetve középtartományokból - nagyon érdekes eredmények érhetők el, ha az ember kísérletezik vele.

A pedál mindennek köszönhetően számos megszólalást kínál. Mint ahogy fentebb említettem, a játékmód az effekt soundjának legfontosabb tényezője. Érdemes kísérletezni a hangszer potmétereivel is - megtolni vagy épp vágni a közepeket, játszani a hangerőpotméterrel stb. Erre az effektre sokszorosan igaz, hogy más effektekkel együtt használva, az effektek sorrendjét variálva drasztikusan más eredményt kapunk.

Én használtam már hagyományos pengetéshez, tappinghez, slaphez, akkordozáshoz, üveghangokhoz, persze más-más beállításokkal. Nagyon inspiráló a vele való játék; aki szeret kísérletezni a hangzással, mindenképp érdemes egyet beszerezni!

Kialakítás

Csupán egy szó illik rá: TANK. Döbbenetes, hogy egy pedál (amit azért gyakrabban rúg fel, ejt le, tapos meg az ember, mint egy erősítőt) majdnem 30 évesen is tökéletesen működjön. Az enyém elég megviselt példány, de a hangzáson ez nem tükröződik; épp csak a 6-os busz nem ment át rajta, de még mindig hibátlan.

A pedál hálózatról vagy egy darab 9 Voltos elemmel üzemeltethető. Az elemház a pedál többi részéhez hasonlóan strapabíró kialakítású, és egy csillagcsavarral záródik. Ez kellemetlen lehet, ha épp koncert közben kell cserélni, de az effekt nem falja olyan gyorsan az elemeket, hogy a lemerülés váratlanul érjen bárkit is.
A lábkapcsoló megfelelő ellenállású, nem lehet véletlenül odalépve bekapcsolni (legalábbis velem még nem fordult elő, neM úgy, mint például a BOSS chorus esetén). Az effekt bekapcsolt voltát egy jól látható, erős fényű led jelzi.

Az effekt nagyon stabilan áll a színpadon, a négy tapadókorongnak köszönhetően nem csúszkál ide-oda.

Amióta megvettem a pedált, azt kívánom, bár minden cég ilyen minőséggel és odafigyeléssel alakítaná ki termékeit.

Hangminták

A Doctor Q számos szituációban használható, az alábbiakban 3 különböző alkalmazása hallható; a megfelelő beállításokkal akár funky-s gitárszerű effekt vagy a wah pedálhoz hasonló hápogás is előcsalható belőle.
A hangmintákat Music Man Stingray basszusgitárral, a hangszer equalizerein való hangszínezés nélkül játszottam föl.
Minden hangminta Gallien-Krueger 400RB III erősítővel lett feljátszva, az erősítő equalizerén kis basszus emelés (az én fülemnek mindig sok volt a GK erősítők magasa).
1. hangminta
Hangszer: hátsó pickup állás, slap.
Doctor Q beállításai: Érzékenység: közepes, basszuskiemelés bekapcsolva
2. hangminta
Hangszer: első pickup állás, tenyérrel tompítva, ujjal pengetve.
Doctor Q beállításai: Érzékenység: közepes alatt (10 óránál), basszuskiemelés bekapcsolva
3. hangminta
Hangszer: középső pickup állás, mutatóujjal pengetőszerűen pengetve.
Doctor Q beállításai: Érzékenység: közepes alatt (10 óránál), basszuskiemelés kikapcsolva

Vissza