Euphonic Audio iAmp-800
A képre kattintva megtekinthető a nagyobb verzió.
A nagy márkáknál (Ampeg, EBS) ugyan kevésbé ismert az Euphonic Audio, de a hifi basszuserősítők kedvelőinek mindenképpen ajánlott.

Hangzás

A cég filozófiája, hogy egy erősítőnek ne legyen saját jellegzetes hangja. Ritkán fordul elő, hogy ezt sikerül is elérni, de az iAmp-800 esetében sikerrel jártak. Valóban csak a hangszer hangja hallható a motyón keresztül; az már persze ízlés kérdése, hogy ez valakinek tetszik-e vagy sem.

Mivel az erősített hang valóban hangszínezés és saját jelleg nélküli, a hangzásnál inkább az EQ részleget érdemes kiemelni. Az EQ egyébként - elvárható módon - egy gombbal ki- és bekapcsolható.
A négy hangszínszabályozó potméter alatti tolópotméterekkel széles skálán beállítható, hogy az adott hangszínpoti (mély, mélyközép, magasközép, magas) milyen frekvenciát vágjon/emeljen. Így még a legvájtfülubb basszerosok is pontosan beállíthatják saját hangzásukat. Bár az erősítő hangja alaphelyzetben steril, az EQ rendkívül sokféle lehetőséget kínál, a szinte csöves, meleg hangzástól a brutálisan csattogó metálhangig. A mélyközép és magasközép esetében még egy felezőkapcsoló is segíti a pontos hangszínszabályzást.

A potméterek mellett helyet kapott még négy előre beállított hangszínkapcsoló is, amelyeket külön vagy együtt is használhatunk. Ezek a következok: mély, 1. kontúr (mély- és középemelés, nagyon jó ujjal pengetéshez), 2. kontúr (mély-, közép- és magasemelés, slaphez ideális) és magas.
Ezek egyébként önmagukban is elegendők az alapvető hangszinezési igények kielégítéséhez, sokszor nem is kell a potméterekhez nyúlni.

A fej nagy hangerőre képes (4 Ohmon 800 Wattot ad le), de a hangzás még erősen kihajtva is tiszta marad.
Két effekthurok is használható, egy soros és egy párhuzamos. Mindkettőnél beállítható, hogy mekkora legyen az effektezett hang jelszintje (természetesen a soros effekthurok használatakor ez a kimenő hangerőt is szabályozza).

Érdekes ötlet a külön CD-bemenet, aminek jelszintjét külön állíthatjuk. Ezt ugyan én koncerten nem szívesen használnám, de gyakorláshoz (pl. MP3-lejátszón tárolt számok megtanulásához stb.) tökéletes.

Aki szereti a hangszínezéstől mentes, hifi megszólalású erősítőket, nyugodtan beszerezhet egyet ebből a remekműből. Halk és hangos szituációkban egyaránt használható, sokoldalú cucc!

Kialakítás

Ami a legfontosabb egy aktív zenész számára: az erősítő könnyű! Természetesen tranzisztoros cuccoktól ez el is várható, de úgy látszik, a tervezők e téren nagyon kitettek magukért. Ilyen teljesítmény mellett ritka ez a súly.

Mivel az erősítő D osztályú (digitális), ezért rendkívül hatékony az energiafelhasználása. Ez nekünk nem azért jó, mert keveset fogyaszt, hanem mert szinte egyáltalán nincs szüksége hűtésre; még ventilátor sincs benne. Ennek megfelelően a működése szinte tökéletesen zajtalan.

A két hangerőszabályozó (előfok és a végfok) szimpatikusan nagyméretű, a többi potméter pedig stabil, kényelmes. Nem valószínű, hogy véletlenül is el lehet őket állítani. Az előlap nyomógombjai elsőre nekem kicsit törékenynek tűntek, de hamar hozzájuk lehet szokni.
Természetesen megtalálhatók a szokásos kimenetek (hangszóró, XLR vonal, fejhallgató, hangológép) is; fontos, hogy jack hangszóróaljzatot nem terveztek a motyóhoz, kizárólag Speakon kábel csatlakoztatható (én az átalakítók használatát ilyen esetben nem erőltetném), A gombokkal kapcsolatban még egy dolog: egyéni megoldásként a hangszóró és a vonalkimenet némítása nem együtt, hanem két külön némítógombbal történik. Ez kicsit kényelmetlen, ráadásul a némítógombokat a sok többi hasonló külsejű gomb között gyors ránézésre elég nehéz megtalálni (több hónapnyi használat után is előfordul, hogy rossz gombot nyomok le).

Ezektől eltekintve nagyon megbízható a motyó, még sosem volt vele problémám.

Vissza