Gallien-Krueger 400RB-III
A képre kattintva megtekinthető a nagyobb verzió.
A legendás cég profi (Artist) szériájának legkisebb példánya; ez persze nem jelenti azt, hogy minőségben is elmaradna a nagyoktól.
Ár/érték arányban veri az összes hasonló teljesítményű erősítőt, és nyugodtan elrotyog nagyobb színpadokon is.

Hangzás

A jellegzetes tranzisztoros Gallien-Krueger hangzást sokan szeretik, sok basszusgitáros pedig túl aggresszívnek találja. Ettől függetlenül el kell ismerni, hogy a GK cuccok hihetetlenül megbízhatók, és a sound önmagában és a zenében is karakteres, konkrét.

Hangszínezés nélkül, az összes potmétert egyenesbe állítva nekem kicsit sok volt a magas; bár a legtöbb cuccon ezt szoktam érezni.
A négy EQ potméter (basszus, mélyközép, magasközép, magas) segítségével hamar megtalálható a keresett hangzás. EQ-állástól függetlenül a jellegzetes GK-sound mindig jelen van. A hangszínszabályzók érzékenyek, a szélső állásokat még soha sem kellett használnom. Persze nem is nagyon lehet: amikor próbálgatás közben maximumra tekertem a magasat, a slappelés a fájdalomküszöböt súrolta.
A mélyközép valamivel odébb szabályozott, mint ahogyan szeretem, de ez ízlés kérdése; azért elérhető volt vele a bund nélküli hangszerekhez járó "orros" hangzás.

Az EQ melletti hangszínpanelen található a kontúr és presence potméter, valamint a 4 / 5+ húros basszusgitárok között váltó gomb. Ez utóbbi a GK erősítők nagyon kellemes funkciója, 5+ állásban emeli a szub-basszusokat. Mindenképp ajánlott vele próbálkozni!
A kontúrt (mély-magas kiemelés/vágás) és a presence-t kicsit 12 óra alá szoktam tekerni, mivel számomra ezek is elég aggresszív soundot hoztak. Keményebb zenékben persze nyugodtan rátekerhet az ember, mivel morgós mélyeket és csattogós magasakat eredményez.

Az előfok GAIN bemeneti hangerőpotija egyben a vonalszintű kimenet jelszintjét is állítja. A végfok MASTER mellett található BOOST potit megtekerve érkezik meg a hangzásba a félreismerhetetlen GK-es morgás; a csöves erősítők zenei torzításához hasonló effekt. Ezzel egy időben a hangerőt is növeli.

Kialakítás

A Gallien-Krueger erősítők felépítése általában igen masszív, ez alól a 400RB-III sem kivétel. Ez a példány megjárta a poklok poklát. Először körülbelül 2 méter magasságból rántották le a potméter-sorra, és bármilyen hihetetlen is, némi szakszerű szervizelés után magához tért. Ezután még számos alkalommal dobták és ejtették le (kölcsönadni már nem fogok erősítőt akárkinek, ebből is látom...), csodával határos módon kisebb javításokkal megúszta a cucc.
Nem túl nehéz a motyó, az oldalán elhelyezett fülnél fogva kézzel is kényelmesen szállítható. A kezelőszervek védelmében persze ésszerűbb rackbe tenni. 2 rack-helyet foglal el, de mivel felül szellőzik, érdemes fölötte hagyni egy rack-helynyi teret.

Az effekt loop és a hangológép kimenete, valamint a vonalszintű kimenet az erősítő elején kapott helyet. Hangoláskor a MUTE gombbal kényelmesen elnémítható a leadott jel, így sem a vonalkimenet, sem a hangfalkimenetek nem szólalnak meg. A 400RB-III kettő darab jack hangfalkimenetet kínál, terhelhetősége összesen 4 Ohm (ilyenkor 240 Wattot ad le). Bár ez nem tűnik soknak, az erősítő hangja ehhez képest nagy és tiszta. A szimmetrikus vonalkimenetről is csak jót hallottam a hangmérnököktől, nem sokat kell gyurmázni azon a jelen, amit a cucc lead. A nagyobb Artist szériájú Gallien-Krueger erősítőkkel ellentétben a vonalkimenet hangereje nem állítható külön, az előerősítő GAIN potmétere szolgál erre a célra. Érdemes tehát pontosan beállítani a hangzást, hogy későbbi tekergetésnél a hangmérnök kollégának ne kelljen a hangerőhöz kapkodnia.

A potméterek minősége kiváló, érezhető a "súlyuk" és nagyon kényelmesen használhatók.

Mindent összevetve, egy kiváló minőségű, hordozható erősítőről van szó, kisebb bulikhoz tökéletes.

Vissza