Phil Jones Briefcase kombó
A képre kattintva megtekinthető a nagyobb verzió.
A Phil Jones cég tavaly jelent meg a piacon, Phil Jones hangszórótervezőnek köszönhetően. Erősítőikre a kifinomult, kristálytiszta hangzás jellemző, a basszusládák érdekessége pedig az, hogy kizárólag 5 hüvelykes hangszórókat használnak.
Ugyan nem hangzik valami biztatóan, de legnagyobb meglepetésemre ezek a ládák igen komoly basszustartománnyal rendelkeznek.
A cég egyik legújabb terméke a Briefcase ("Táska"). Egy ilyen motyó minden basszeros álma: könnyű, kicsi, szállítható, jó minőségű. Nem a legolcsóbb cucc, de ha sikerül beszerezni, mindenképp ajánlott!

Hangzás

A legelső benyomás: hihetetlenül tiszta hang. Mindent egyenesbe állítva, kompresszor és egyéb módosítások nélkül a kombó a hangszer eredeti hangját szólaltatja meg.

Az ötsávos EQ olyan, korrektül elkülönített frekvenciákat állít, amelyek alapvetően meghatározzák a basszushangzást. Tapasztalatom alapján nem kell vele sokat küszködni, hogy az ember megtalálja a neki tetsző soundot.

A kompresszor leginkább akkor jön jól, ha öthúros hangszer használatakor el akarjuk kerülni a torzítást és a cucc túlvezérlését. A kompi érzékenysége széles skálán állítható. Természetesen arra is alkalmas, hogy kiküszöböljük a játékmód egyenetlenségeit, de erre én személy szerint inkább a szorgalmas gyakorlást ajánlanám...

A kis, öthüvelykes hangszórók meglepő mélyeket tartalékolnak, persze a kombó kis méretéből adódóan nem gyomroznak úgy, mint például egy 2 x 15-ös láda. A láda hátulról nyitott, így érdemes kihasználni a helység adottságait: a kombó hátulját a sarokba vagy fal felé fordítva komoly mélyeket kaphatunk. Ennek szellemében nem is érdemes asztalra vagy egyéb emelvényre tenni a cuccot.

A kis átmérő miatt a hangszórók sebessége rendkívüli, és a hang tisztasága is kivételes. Bár nem tudok nagybőgőzni, kipróbáltam így is, és a kombó gyönyörűen kiegészíti a bőgő akusztikus, telt hangját.

A motyó hangereje ugyan nem egetverő, de nem is erre lett kitalálva. Egy közepesen hangos próbára vagy kis helyen (kávézók, kiállításmegnyitók stb) tartott koncertre tökéletes. Külső ládával együtt komolyabb hangerő is elérhető, és mivel az erősítőrész súlya elenyésző, kicsavarozva nagyon kényelmes a szállítása is. Olyan helyekre is érdemes külön vinni az erősítőt, ahol közvetlen a keverőpultból szólal meg a basszus, hiszen a hangzása hifi minőségű.

Kialakítás

A kis méret ellenére a kialakítás igencsak masszív és sokat kibír, a motyó így nyugodtan szállítható. A hangszórók sérülését védőrács akadályozza.
Külön említésre méltó az igényes külső, például az alumíniummal futtatott hangszórók, vagy a kapcsolók.

Az erősítő külön egység, tehát kicsavarozva akár önálló fejként is használható. Bár csak 100W a teljesítménye, kisebb helyekre egy 2x10-es ládával párosítva tökéletes kombináció.

Az erősítő első panelén egy hangszerbemenet és egy fülhallgatókimenet található. Hangerőgomb csak egy van, az ötsávos EQ mellett pedig a beépített (3:1 arányú) kompresszor kapcsolója illetve érzékenységállító potmétere helyezkedik el. Ezen kívül csak a tápkapcsológomb illetve az aktív / passzív kapcsoló kapott helyet.

Az erősítő hátulján kapott helyet a hangszórókimenet (csak egy, így külső láda csatlakoztatásakor le kell mondani az eredeti kombóhangszóró használatáról), a vonalszintű XLR kimenet, az előerősítő kimenete és a 12V-os adapterbemenet. Ez utóbbi a kombóhoz kapott szivargyújtó-kábellel használható, segítségével az autó szivargyújtójáról is üzemeltethető a cucc. A vonalkimenetet az erősítő hangerőbeállítása és hangszínszabályzója nem befolyásolja, viszont hiányzik a földkapcsoló, ami miatt bizonyos helyeken zajos lehet a cucc.
Még egy nagyon hasznos kütyü az európai / amerikai tápfeszültség-váltó kapcsoló. Ennek köszönhetően mindenféle bütykölés nélkül váltható a 110V-230V tápfeszültség.

A kombó kb. 12 kilós, elviselhető súlyú, mérete pedig a lehető legkisebb (16 cm x 36 cm x 40 cm), akár autó nélkül, buszon metrón stb. is szállítható.

Vissza