MusicMan StingRay 5
A képre kattintva megtekinthető a nagyobb verzió.
Legendás basszusgitár, amit funk és rock zenékben számtalan helyen látni és hallani. Egyik legismertebb endorsere Tony Levin (Peter Gabriel, Tony Levin Band), de a mai napig számos egyéb stílusú zenében is hallható (pl. a Red Hot Chili Peppers-es Flea slap hangzása is a StingRaynek köszönhető).

Hangzás

A StingRay elektronikája aktív, az előerősítő egy 9 voltos elemmel működik. Eddigi tapasztalataim alapján zajmentes. A humbucker pickup megszólalása egy 3 állású kapcsolóval állítható (soros, single coil, párhuzamos). Mindhárom állásban hallható a hangszer jellegzetes, morgós hangja.

A három hangszínpotméter (basszus, közép, magas) segítségével könnyen megtalálható a kívánt hangzás, itt azonban sajnos nem igaz, hogy a "kézben a sound". A hangszer bárhol és bárhogyan pengetve nagyjából ugyanúgy szól; például a finomabb játék során a hangzás nem válik puhábbá, csak halkabbá. Ez lehet előny is, hiszen így egy kezdő basszusgitáros is képes profin megszólalni; azoknak azonban, akik hozzászoktak az érzékenyebb hangszerekhez, kényelmetlen lesz. Ha valakinek már van egy kialakult, egyedi hangzása, a StingRayben valószínűleg nem fogja megtalálni.

A balkezes változatból nem gyártanak piezo-s (akusztikus jellegű hangszedő a húrlábnál) változatot, erről tehát nem tudok nyilatkozni. Talán ezen modelleknél többet számít a zenész, mint a hangszer.

Mindezeket együttvéve akinek szimpatikus a jellegzetes StingRay-sound, nagyon fogja szeretni ezt a hangszert!

Kialakítás

Hallottam már rosszakat az új MusicMan hangszerek megmunkálásáról (pl. a pickup kiálló tekercsmagjai élesek), de úgy látszik, nekem szerencsém volt: a hangszer az elvárt MusicMan minőséget nyújtja. Igazi munkaeszköz: kézbe véve az a benyomásom támadt, hogy ha átmenne rajta egy kamion, maximum a H húr hangolódna el egy kicsit.
Az én hangszerem a Miamitól Budapestig a csomagtérben való rázkódás után konkrétan ezt tudta, csak ott a G húr mászott el némileg...

A húrok egymáshoz képesti távolsága közepes. Nincs ugyan megtartva a 4 húros hangszereknél megszokott táv, mint például egyes 5 ill. 6 húros Yamaha basszusgitároknál, de még kényelmesen befér az ember ujja slappeléskor a húrok közé.

A nyak jávor, ennek megfelelően szép, fényes a hangja. A vége felé nem keskenyedik olyan érezhetően, mint a Fender Jazz Bass-nél, és nekem elég vastagnak, nagyívűnek tűnt. Mivel laposabb nyakú hangszerekhez szoktam, eleinte kissé szokatlan volt. Mindezek mellett megfelelően beállítva nagyon kényelmes hangszer; a húr-nyak távolság az egészen közelitől (pl. slap-hez) a távoli "rámarkolós" stílusig mind elérhető.

Hangminták

Az alábbiakból is hallható, hogy bár a Stingray távolról sem a legváltozatosabb hangszer, azért számos hangzás elérhető különféle hangszínezési és pengetési megoldásokkal.
Ha nagyon "száraznak" tűnnek ezek a hangok, vegyétek figyelembe, hogy a stúdiófelvételeken és koncerteken hallható basszus soundok legtöbbször erős kompresszoros, hangszínszabályozós és egyéb "kezelésen" esnek át. Engem is ért már szomorú meglepetés néha, ha komoly effektsorokat használó basszusgitárost az effektek és egyéb kütyük segítsége nélkül hallottam. Ezért most direkt az erősítő vonalkimenetéről, minden kompresszoros és egyéb utólagos bűvölés nélkül kerülnek fel ide a hangminták.
Minden hangminta Gallien-Krueger 400RB III erősítővel lett feljátszva, az erősítő equalizerén kis basszus emelés (az én fülemnek mindig sok volt a GK erősítők magasa).
1. hangminta
Középső pickup állás (single coil), ujjal pengetve, a hangszer equalizer-ek egyenesben.
2. hangminta
Középső pickup állás (single coil), ujjal pengetve, a hangszer equalizer-eken erős közép, kis magas emelés.
3. hangminta
Hátsó pickup állás, slap, a hangszer equalizer-ek egyenesben.
4. hangminta
Hátsó pickup állás, slap, a hangszer equalizer-eken a közkedvelt magas és mély emelés.
5. hangminta
Első pickup állás, ujjal pengetve, a hangszer equalizer-eken erős közép emelés.
6. hangminta
Első pickup állás, tenyérrel tompítva és ujjal pengetve, a hangszer equalizer-eken erős basszus emelés és enyhe magas vágás.
7. hangminta
Első pickup állás, pengetővel játszva, a hangszer equalizer-eken finomabb basszus és erős közép emelés.

Vissza