Spector Euro LX5
A képre kattintva megtekinthető a nagyobb verzió.
Aggresszív, modern hangú, ám sokoldalú hangszer. Játszik Spectoron többek között Doug Wimbish (Living Colour), Mike Kroeger (Nickelback), Rex Brown (Pantera) is. Mindenkinek ajánlom a kipróbálását, nekem bejött!

Hangzás

A Spector Euro LX5 két aktív EMG pickupot és egy Spector TonePump elektronikát tartalmaz. Az elektronika feszültség-duplázásának köszönhetően a 9V-os elem 18V feszültséggel hajtja a motyót.
A hangszer égerfa alsó- és jávor felsőrészes. A fogólap rózsafa, a nyak jávor; mindebből kiderül, hogy a természetes hang konkrét, fényes.

A hátsó "jaco"-s hangzású, és az első, Precision-ös jellegű pickup arányát egy-egy hangerőpoti szabályozza. Már így is elég sokféle hangzás kihozható a basszusgitárból, de emellé jön még a magas és mély frekvenciát emelő hangszínpotméter. Ezek csak emelnek, nem vágnak, tehát nincs "középállásuk".

A hangszínpotméterek nagyon "jó" frekvenciákat állítanak (tehát csak olyanokat, amik tényleg kellenek is basszusgitáron), és ritkán szükséges bármelyiket maximálisra tekerni. A basszuspoti kellemes teltséget, majd hihetetlen gyomrozós mélyeket hoz. A magaspoti nem a fülbántó, éles frekvenciákat emeli, a hangzás még maximumra tekerve is zenei marad. Vigyázat, a potikat teljesen kitekerve nagyon komoly a frekvencia-emelés, embertelen jelet ad le a hangszer...

Az Euro érzékeny hangszer, hűen közvetíti a játékmódot. A finom, jazz-es érzékenységtől a brutális, csattogósan pengetett metal zúzáson át a slappelésig minden megszólal rajta; és minden a saját jellegében. Tehát egész más hangot kapunk a húrlábnál finoman pengetve, mint a hangszedők között pengetővel zúzva (persze ez lenne a normális, de sok hangszer nem tudja ezt).

Talán az átmenő nyaknak, talán a 35-ös menzúra-hosszúságnak köszönhető, de a megpengetett hangok szinte a végtelenségig szólnak, rendkívül sokáig rezonál a hangszer. Itt említeném meg az embertelenül tiszta és konkrét hangú H húrt is (ami valószínűleg a nagy menzúrahossz érdeme), kész öröm ezen játszani! Egyáltalán nem hallható a számos hangszerre jellemző mosott, kicsit paplan jellegű H húr hangzás.

Ami számomra különösen szimpatikus: a megszólalás nem veszít teltségéből még a magasabb hangok esetén sem. Több hangszernél éreztem már, hogy ha elinduluk felfelé, lassan elfogy a zenéből a basszus. A Spector ennél jóval kiegyenlítettebben szól.

A Spector Euro mindent összevéve egy tiszta, modern hangzású basszusgitár. Senki nem fogja Jazz Bass helyett használni (legalábbis Jazz Bass-ként nem), de a modern sound szerelmeseinek mindenképp ajánlom!

Kialakítás

Először is: a hangszer gyönyörű. Amerikai faanyagból és alkatrészekből készült Csehországban, de nem hinném, hogy nagy a különbség kialakítás szempontjából közte és az eredeti USA modellek között.

Nagyon strapabírónak tűnik (az eddigi pár hónap alatt semmi gondom nem volt vele). A nyak átmenő, és kissé vastag az én ízlésemnek, de távolról sem kényelmetlen; 24 bundos, bár a 22. fölött már igazi bűvészmutatvány lefogni a hangokat. Valószínűleg nem jazz-szólistáknak gyártották az Euro LX5-t... A hangszer egyensúlya jó, nem test- vagy fejnehéz, a jazzes nyakban basszgitározástól a metálos bokánál pengetésig mindenhol kényelmesen játszható.

Alapkiszerelésben Schaller vassal (hangolókulcsok, húrláb, stb.) szállítják, ami dícséretes. Kellemes adalékként még egy strap-lockot is adnak hozzá a vállpánt könnyebb és kényelmesebb rögzítésének érdekében. A hangolókulcsok pontosak, érzékenyek. A húrlábnál a kényelmes "ráakasztós" megoldást választották, így nem kell a húrok átfűzésével kínlódni, elég csak feltekerni azokat a hangolókulcsra, majd a végénél beakasztani. A húrlábnál külön kiemelném, hogy a húrmagasság/oktávpont állításhoz először ki kell tekerni a húrlábzárat, majd a beállítás végeztével vissza kell azt zárni. Ez nagyon hasznos, mivel megakadályozza a húrláb beállításainak véletlen módosulását.

Egyetlen problémám volt a kialakítással: a külön elemtartó hiánya. Egy ilyen árú hangszer esetén (nem milliókról van szó, de azért nem olcsó) elvárható lenne. Különösen kellemetlen ez akkor, ha netán koncert közben lemerül az elem. Ekkor lehet előkapni a természetesen mindig kéznél lévő kisméretű csillagcsavarhúzót, nekiesni az elektronika hátlapját rögzítő öt pici csavarnak, cserélni az elemet, majd visszacsavarni azt a pár csavart, ami mindeközben nem gurult szanaszét a színpadon... ha netán mindezt alkoholos vagy egyéb befolyásoltság alatt próbáljuk véghezvinni, elég izzasztó és hosszas mutatványnak néz elébe a zenekar és a türelmesen várakozó közönség!

Ez utóbbi kellemetlenségtől eltekintve nagyon megbízható a hangszer, koncertre-stúdióba-bárhova vihető, gyűrhető. Bírja a kiképzést.

Hangminták

1. hangminta
Mindkét pickup szól, semmi hangszínezés
2. hangminta
Mindkét pickup szól, semmi hangszínezés, slap
3. hangminta
Csak az elso pickup szól
4. hangminta
Csak a hátsó pickup szól, magas emelés
5. hangminta
Csak a hátsó pickup szól, magas és mély emelés
6. hangminta
Mindkét pickup szól, eros mély emelés. FIGYELEM! Tényleg mély... Hangszóróra vigyázzatok

Vissza