Spector Euro LX5 új elektronikával és pickupokkal
A két új tartozék: Aguilar OBP-3 elektronika és Seymour Duncan NYC Phase II passzív pickupok. A Spector eredeti leírását megőriztem, így össze lehet hasonlítani a régi és az új hangokat.

Hangzás

Az eredeti Spector TonePump elektronikához képest az Aguilar már alaphelyzetben, a hangszínszabályzók tekergetése nélkül is sokkal kiegyensúlyozottabbnak tűnt. 3+1 hangszínszabályzót kapunk (legalábbis az én példányom így működik): mély, magas, valamint egy kihúzható közép, amely benyomva 400Hz-nél, kihúzva pedig 800Hz-nél emel és vág. Sajnos egyszerre a kettő nem használható.
A mélyek emeléskor nem mosottak, a magasak pedig nem bántóak: ha már kicsit kopik a húr hangja, a magasszabályzóval visszacsempészhető bele a "fény". A két középfrekvenciát jól eltalálták, a "morgós" és az "orros" hangok kedvelői egyaránt kitegergethetik kedvenc hangzásukat. Slappeléskor gyorsan vágható egy kis közép, aminek köszönhetően azonnal megszólal a szokásos "kihegyezett" slap hang.

A Seymour Duncan NYC az EMG DC40-hez képest inkább meleg, vintage hangzást nyújt. Nagyon tetszik, hogy a pickupok három módban is beköthetők: single coil, soros és párhuzamos. Persze egy háromállású kapcsoló beszerelésével ezek tetszőlegesen kiválaszthatóak. Én mindkét pickuphoz beszereltettem egy-egy kapcsolót, így nagyon érdekes kombinációk hozhatók létre!
Single coil módban a jazz bass hanghoz hasonló eredményt kapunk. A soros mód hangzása az, amit a soapbartól elvárhatunk: telt, meleg, bár viszonylag kevés magassal. A párhuzamos mód kissé a Music Man-re emlékeztet, rotyogós hang.

Összefoglalásként az NYC inkább a telt, meleg hangzás szerelmeseinek ajánlható. Az EMG-vel összehasonlításban még megemlíteném, hogy az egyes hangok sokkal pregnánsabban és konkrétabban szólalnak meg. Az egyetlen, amiben az EMG talán erősebb volt, a H húr megszólaltatása: az NYC kevésbé dinamikus, és a hang is gyorsabban "elhal".

Kialakítás

Bár sokat nem lehet írni egy elektronika és egy pickup-pár kialakításáról, érdemes megemlíteni, hogy a húrlábhoz és a nyakhoz közeli Seymour Duncan soapbar pickupok nem egyformák. A nyakhoz közeli pickup tekercsei kissé közelebb esnek egymáshoz, igazodva a nyak felé egyre csökkenő húrtávolsághoz, ami jó jel!

Ha viszont valaki csak egy pickupot szeretne venni, ügyeljen arra, hogy a megfelelő verziót szerezze be.

Hangminták

Egyelőre csak a pickupok hangmintáit töltöm fel, tehát az elektronika minden esetben inaktív (minden hangszínszabályozót alaphelyzetbe tekertem, tehát sem vágás, sem emelés nem történik). Ugyanazt a hangmintát játszottam fel különböző pickup kombinációkban.
1. hangminta
Húrlábpickup-nyakpickup: single coil-single coil
2. hangminta
Húrlábpickup-nyakpickup: single coil-soros
3. hangminta
Húrlábpickup-nyakpickup: single coil-párhuzamos
4. hangminta
Húrlábpickup-nyakpickup: soros-soros
5. hangminta
Húrlábpickup-nyakpickup: soros-single coil
6. hangminta
Húrlábpickup-nyakpickup: párhuzamos-párhuzamos
7. hangminta
Húrlábpickup-nyakpickup: párhuzamos-single coil
8. hangminta
Húrlábpickup-nyakpickup: párhuzamos-soros

Vissza